Psychosomatische Fysiotherapie
Alisha van de Waarsenburg: uw psychosomatisch fysiotherapeut
Alisha is bijzonder geïnteresseerd in de hele mens. Ze ziet lichaam en geest als een onafscheidelijk duo. Vandaar dat zij zich gespecialiseerd heeft tot Master Psychosomatisch fysiotherapeut.
Zij is onze specialist bij klachten aan het bewegingsapparaat waarbij er bv. sprake is van chronische pijn of (te) lang aanhoudende lichamelijke klachten, onverklaarde lichamelijke klachten, depressie/en of angstklachten en vermoeidheid/burn-out. Niet alleen volwassene hebben deze klachten maar zijn er ook vele jongeren of jong volwassene die rondlopen met deze problemen.
Alisha vertelt dat we bij deze terugkerende en hardnekkige klachten verder moeten kijken dan onze neus lang is. We moeten opzoek gaan naar het verhaal, lees oorzaak, van de klachten i.p.v. alleen doen aan pijn- of symptoombestrijding. De meeste mensen hebben namelijk al een langdurig medisch traject achter de rug zonder gewenste resultaten.
Alisha werkt met veel bevlogenheid, passie en plezier met jong en oud. Ze werkt niet met een draaiboek maar bekijkt per moment per persoon waar de behoeftes zijn. Ze vertelt een eerlijk verhaal, wind er geen doekjes om, en zal altijd jouw hulpvraag centraal blijven stellen.
Herkent u zich hierin? Lees dan gerust verder…..
Psychosomatische fysiotherapie:
Soms is er geen concrete oorzaak aan te wijzen voor je gezondheidsklachten. Duidelijke lichamelijke symptomen zonder een eenduidige oorzaak worden vaak in het vakje van de psychische problemen geplaatst oftewel het vaak genoemde ‘’het zal wel tussen de oren zitten’’. Dit kan ontzettend frustreren en erg onbegrepen voelen, wat resulteert in een vicieuze negatieve cirkel waarin iemand uiteindelijk vastloopt. Deze ‘onbegrepen’ klachten kunnen voortkomen uit stress of spanningen en zijn het domein van de psychosomatisch fysiotherapeut. Dit type klachten steekt vaak de kop op na een traumatische gebeurtenis, ziekte, problemen op de werkvloer of in privé-sfeer.
Om de oorzaak en uiteindelijke een oplossing te vinden voor je klachten wordt er door de psychosomatische fysiotherapeut grondig gekeken naar de wisselwerking tussen het functioneren van lichaam en geest. Deze wisselwerking is voor veel mensen nog niet helemaal duidelijk. Wanneer er een onbalans tussen dit duo ontstaat kan dit resulteren in een scala aan klachten zoals hier enkele voorbeelden:
- Chronische / (te) lang aanhoudende musculoskeletale pijnklachten
- (Chronische) vermoeidheid
- (Over) spannings-/stressklachten (burn-out)
- Gevoelens van angst en onzekerheid en of somberheid
- Overmatig zorgen maken / piekeren
- Lusteloosheid en prikkelbaarheid
- Concentratie problemen
- Duizeligheid/benauwdheid
- Hartkloppingen of druk op de borst
- Onverklaarbare spierpijn/ Fibromyalgie
- Moeilijkheden met ademen
- Moeite met ontspannen
- Slaapproblemen
Een combinatie van deze klachten is wat de psychosomatische fysiotherapeut veel tegenkomt. Wanneer deze fysieke en psychische klachten als één geheel beschouwen en behandelen vergroot dit de kans op blijvend herstel.
Hoe helpt psychosomatische fysiotherapie?
Wanneer iemand met één of meerdere van de bovengenoemde klachten bij mij op de praktijk komt, gaan we samen op zoek naar welke factoren uit het verleden of het heden van invloed zijn op de lichamelijke ongemakken. Deze fase bestaat uit het voeren van gesprekken, lichamelijk onderzoek en het doen van gedragsexperimenten.
Vervolgens komen we samen tot een behandelplan en gaan we aan de slag met gerichte behandeltechnieken, die passen bij de klachten. Het uitgangspunt van de psychosomatisch fysiotherapie is altijd het ‘LIJF’. Wat hierin centraal staat is dat we dus vooral gaan ‘bewegen,’ in de breedste zin van het woord, naar een richting waarin u zich weer prettiger in uw vel gaat voelen.
Enkele voorbeelden van behandeltechnieken zijn:
- Ademhalings- en ontspanningsoefeningen
- Mindfulness
- Pijn- en stresseducatie
- Lichaamsgerichte technieken (beweging in breedste zin van het woord)
- Bewustwordingsoefeningen
- Motiverende en oplossingsgerichte gesprekstechnieken
- Cognitief gedragsmatige interventies
- Interventies gebaseerd op de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) i.c.m. gebruik van de ACTguide app.
Ook gaat de behandeling vaak hand in hand met een meer traditionele vorm van fysiotherapie of een specialisatie, zoals manuele / bekken/ oncologische therapie en (slaap) oefentherapie , afhankelijk van wat het best bij jouw behandeling aansluit.
Ben je nieuwsgierig of psychosomatische fysiotherapie iets voor jou kan betekenen?
Maak dan een afspraak bij Alisha van de Waarsenburg.
-Het gaat erom dat we ons lichaam al horen fluisteren, zodat het niet hoeft te gaan schreeuwen-
Week van de werkstress.
Alisha vertelt: