Polsblessure

Polsblessures zijn in twee grote groepen in te delen, er is een groep die ontstaat door een verrekking of het ‘dubbel klappen’ van de pols. Bij de andere groep ontstaan de klachten door overbelasting van de spieren en pezen rond de pols (tendinopatie). Een verrekking van de pols is het te ver oprekken van de pezen en banden van het polsgewricht. Ook is het mogelijk dat het kraakbeen en de botten in de pols hierbij beschadigen. Als gevolg hiervan ontstaat een zwelling en mogelijk een blauwe plek. Dit veroorzaakt drukpijn in en rondom de pols, en word de bewegelijkheid van de pols minder.

Bij een overbelasting van de pols is er sprake van een chronische irritatie van het bindweefsel rond de pols. Hieronder vallen de spieren, pezen en banden rondom het polsgewricht. Meestal bevind de pijn zich aan de pinkzijde van de pols. (m. flexor carpi ulnaris) De blessure ontstaat door een te hoge belasting van de pols gedurende een lange tijd. Ook bij deze blessure doet het bewegen van de pols pijn, alleen is er geen zwelling rond het polsgewricht.

 

Symptomen

De symptomen van de tendinopatie en de verrekking verschillen niet veel van elkaar. Wel zijn er verschillen in de duur van deze klachten. Bij een verrekking zijn de klachten meestal van korte duur, mits er goed wordt gehandeld direct na de blessure (RICE-regel). De zwelling, warmte, roodheid en pijn zullen ongeveer 1 a 2 weken aanwezig zijn hierna moet normaal bewegen zonder pijn weer mogelijk zijn. Voor een tendinopathie geldt dat het actief buigen en strekken, en het bewegen tegen weerstand vooral pijnlijk is. Na lange inspanning zullen de klachten in de pols toenemen.