Maand oktober: borstkanker maand

BORSTKANKERMAAND
01-10-2021 – 31-10-2021
Oktober is borstkankermaand. De maand waarin Nederland de handen ineenslaat om vrouwen met borstkanker te steunen. Jaarlijks verandert het leven van ruim 17 duizend Nederlandse vrouwen, en hun omgeving, dramatisch vanwege de diagnose borstkanker.
Pink Ribbon financiert projecten en onderzoeken op het gebied van behandeling, nazorg en langetermijneffecten van borstkanker. Met als doel een beter en langer leven voor de (ex) borstkankerpatiënt .
Onze Inge ( oedeem fysiotherapeut) legt uit wat zij voor jou kan betekenen

“Oedeem komt onder meer voor bij kanker na verwijdering van de lymfklieren, vaatproblemen of het kan een aangeboren probleem zijn. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van een operatie, ongeval, littekens of bestraling.

Bij borstkanker  kan het zijn dat de lymfklieren verwijderd zijn. Hierdoor kan er oedeem ontstaan in borst of arm resp. been. Belangrijk is om dit vroegtijdig te behandelen d.m.v. manueel lymfdrainage, dragen van therapeutisch elastische kous, lymftaping, oefentherapie en voorlichting. Daarnaast wordt er gekeken naar verkleving van littekens wat een beperking kan geven in bijvoorbeeld de schouder.

De kankerpatiënt heeft vaak veel behandelingen ondergaan. Er wordt daarom niet alleen aandacht besteed aan de aangedane arm of been maar ook naar de beweeglijkheid van de gewrichten, conditie en mentaal functioneren.

In de praktijk is het mogelijk om naast de oedeem behandeling te werken aan de kracht- en conditievermindering”

Wil je meer weten, mail Inge: inge@ruyssenaars-vdbroek.nl

Publicatiedatum: 06-10-2021


« Terug naar het overzicht