Hart-, Vaat- & Longfysiotherapie

Renée Kool is uw therapeut bij chronische aandoeningen (master hart-,vaat- & long therapeut)

Jorg van den Broek: uw COPD therapeut
Marijke van Kemmenade: uw COPD therapeut

Wat is hart-, vaat- & longfysiotherapie?

Heeft u een chronische aandoening hart-, vaat- of longaandoening zoals bijvoorbeeld COPD, etalagebenen, hartfalen of moet u herstellen na een ziekenhuisopname ? Dan kunt u terecht bij hart-,vaat- & longfysiotherapie. Wij helpen u om uw conditie te verbeteren zodat minder aandoening gerelateerde problemen ervaart in het dagelijks leven.

Heeft u problemen met specifieke vaardigheden zoals traplopen, lopen, boodschappen doen? Deze kunt u bij ons gericht onder begeleiding gaan trainen.

Samen streven we naar een zo groot mogelijke zelfstandigheid.

Renée Kool is aangesloten bij de Vereniging Hart-, Vaat- en Longfysiotherapie (VHVL). De VHVL is de erkende vereniging voor alle gespecialiseerde fysiotherapeuten die werkzaam zijn in en interesse hebben voor het vakgebied van de hart-, vaat- en longfysiotherapie.

Bezoek de website van de VHVL voor meer informatie: www.vhvl.nl

COPD

Wat is COPD?

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische obstructieve longaandoeningen) en is een verzamelnaam voor longaandoeningen die zich kenmerken door een vernauwing van de luchtwegen die niet of niet geheel omkeerbaar is. Typische verschijnselen van COPD zijn hoesten en slijm opgeven. Kortademigheid bij inspanning is een ander veel voorkomend verschijnsel bij patiënten met COPD. Een piepende ademhaling kan onderdeel zijn van deze reeks van symptomen. Patiënten met COPD kunnen geregeld luchtweginfecties hebben, waardoor hun conditie verder achteruitgaat. Deze perioden worden wel exacerbaties genoemd. COPD kan grote beperkingen opleveren, thuis en op het werk. Als patiënt met beginnende COPD merkt u dat tijdens zwaardere lichamelijke inspanning zoals fietsen tegen de wind in, of hardlopen. Als de COPD verergert, kunt u al benauwd worden bij bijvoorbeeld traplopen of stevig wandelen.

Verloop

COPD kan niet genezen worden. U kunt er wel zo goed mogelijk mee leren omgaan. Dat kan, zeker in het begin, heel emotioneel zijn en onzekerheid opleveren. Neem de klachten serieus en loop er niet mee door.

Voor een goede behandeling werken wij veelal samen met uw huisarts, specialist, longarts, gespecialiseerde verpleegkundige en/of verzorgende van de thuiszorg.

Wat kan de COPD fysiotherapeut voor u betekenen?

Wij kunnen u helpen uw conditie op peil te brengen door inspanningstraining en spieroefeningen op maat. Heeft u problemen met slijm opgeven, dan kunnen wij u helpen met het aanleren van een effectieve manier van slijm losmaken en huffen en/of hoesten. Ademoefeningen kunnen helpen de kortademigheid te verminderen.

Exacerbatie ‘ longaanval’

Als u een infectie doormaakt kan het moeilijk zijn om te bewegen. U hoest en uw kortademigheid neemt toe. Uw conditie gaat achteruit. Het is echter erg belangrijk om het bewegen zo snel mogelijk weer op te pakken, om verdere achteruitgang te voorkomen. De COPD therapeut kan u hierbij ondersteunen.

Nazorg

Met een nazorgprogramma kunt u op een verantwoorde manier uw opgebouwde conditie op peil houden. Bovendien ontmoet u mensen die leven met dezelfde beperkingen als uzelf en dat kan leerzaam en stimulerend zijn.

Bron vermelding: voorlichting KNGF
Ruyssenaars-vdenBroek Centrum voor Therapie en Training is aangesloten bij longnet. Longnet is een samenwerkingsverband van eerstelijns fysiotherapeuten in deze regio. Bezoek de website van longnet voor meer informatie: www.longnet.nl

Claudicatio Intermittens, etalagebenen

Wat is claudicatio intermittens ‘etalagebenen’?

Na een stukje lopen komt pijn, kramp of vermoeidheid in uw been opzetten. Steeds moet u even stilstaan om de pijn te laten zakken. Dat kan wijzen op claudicatio intermittens, beter bekend als ‘etalagebenen’. Want wie met deze klachten in een winkelstraat loopt, lijkt steeds even stil te staan om een etalage te bekijken. Het is echter ook mogelijk dat de klachten pas merkbaar worden als u sneller gaat lopen, fietst, traploopt of op moeilijker begaanbaar terrein loopt, zoals in het bos of op het strand.

Verloop

De pijn die optreedt tijdens het lopen kan uw dagelijks leven behoorlijk verstoren, zowel thuis, op uw werk, als in uw sociale contacten. Bovendien vermindert uw conditie als u door de klachten te weinig beweegt. Als de aandoening langer bestaat kunt u ook last krijgen van koude voeten, het ontbreken van een onderhuidse vetlaag of verdikte teennagels. Wondjes aan voet of been genezen minder goed en gaan soms zweren.

Risicofactoren voor het ontstaan van etalagebenen

Wat voor hart- en vaatziekten in het algemeen geldt, gaat ook op voor ‘etalagebenen’. Roken is de grootste risicofactor. Wie een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte in het bloed of suikerziekte heeft, kan eerder etalagebenen krijgen. Ook overgewicht en te weinig beweging zijn risicofactoren. Soms ‘zit het in de familie’ en kunt u er weinig aan doen. Meerdere risicofactoren versterken elkaar.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

De behandeling bestaat onder andere uit looptraining en het geven van passend advies. De therapie is erop gericht om problemen door de klachten te beperken en de risicofactoren voor aderverkalking te verminderen. Sommige patiënten hebben genoeg aan het wandeladvies. Er is echter ook een groep patiënten die intensievere begeleiding door een fysiotherapeut nodig heeft. De fysiotherapeut helpt u om in beweging te blijven en de problemen door etalagebenen te verminderen in uw dagelijkse leven. Samen streeft u naar een zo groot mogelijke zelfstandigheid.

Soms is er een ingreep in het ziekenhuis (dotter of bypass) nodig om de vernauwing van het bloedvat op te heffen. Ook voorafgaand aan een dergelijke ingreep of erna kan een fysiotherapeutisch onderzoek of behandeling gewenst zijn. Een belangrijk deel van de behandeling heeft u in eigen hand. Stoppen met roken, de juiste hoeveelheid beweging en eventueel afvallen of medicatie zijn de belangrijkste aandachtspunten. Verder is een goede voetverzorging belangrijk om te voorkomen dat de slechte bloedtoevoer leidt tot slecht genezende wondjes of zweren, met name als u suikerziekte heeft. Probeer daarom wondjes, bijvoorbeeld bij het knippen van de nagels, te voorkomen.

Als u denkt dat u last heeft van claudicatio intermittens, dan is het goed om uw huisarts of fysiotherapeut te raadplegen. Met een goede aanpak nemen de klachten op den duur veelal af. Kortom: u kunt er veel baat bij hebben. Als deskundige van het dagelijks bewegen kunnen wij bepalen wat voor u de juiste aanpak is en u daarin begeleiden.

Bron vermelding: voorlichting KNGF

Ruyssenaars-vdBroek Centrum voor Therapie en Training is aangesloten bij claudicationet. ClaudicatioNet is een geïntegreerd zorgnetwerk dat patiënten, fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt.

Bezoek de website van claudicationet voor meer informatie: www.claudicationet.nl