12 oktober REUMA DAG

 

 

 

 

Wereldreumadag


Op 12 oktober is het Wereldreumadag (WRD). De Wereldreumadag is een jaarlijks terugkerend wereldwijd initiatief om aandacht te vragen voor mensen met reuma en spierziekten.
Reuma zorgt vaak voor lichamelijke beperkingen. Mensen met een vorm van reuma en hun naasten en omgeving moeten niet alleen leren omgaan met hun ziekte, pijn en vermoeidheid. Ze moeten ook omgaan met vragen, twijfels, onbegrip en emoties, die samengaan met hun ziekte. Reuma heeft bovendien invloed op studie, werk, gezin, hobby’s, enz.

Op deze dag vraagt de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland daarom nadrukkelijk aandacht voor de impact van reuma op het leven van mensen.

Wat kunnen wij R|B doen voor deze mensen/patienten:

Wij kunnen  je vooral leren hoe je beter kunt omgaan met je klachten.

De therapie bestaat uit diagnostiek en behandeling.

De diagnose 

In deze fase bespreek je met je therapeut wat hij voor je kan betekenen. Hij zal informeren wat je klachten zijn. Op jouw beurt vertel jij wat je verwacht van de behandeling en wat je wensen zijn. Vervolgens bespreken jullie samen de behandelmogelijkheden en beslissen jullie wat het doel wordt van de therapie. Als een therapeut niet zeker weet of iemand wel behandeld kan worden, verwijst hij soms door naar een arts.

Lichamelijk onderzoek

Na het vraaggesprek doet de therapeut een lichamelijk onderzoek. Hierdoor komt hij erachter welke activiteiten jou de meeste moeite kosten. Is dat lopen? Of opstaan uit een stoel? Of iets pakken van een hoge plank? De therapeut onderzoekt ook waaróm deze activiteiten je zoveel moeite kosten. Hij bekijkt bijvoorbeeld hoe beweeglijk je gewrichten zijn, test je spierkracht en kijkt hoe het gesteld is met je conditie. Om te onderzoeken hoe erg de problemen zijn, kunnen meetinstrumenten helpen. De therapeut kan deze meetinstrumenten later ook gebruiken om te testen of de behandeling geholpen heeft. Voorbeelden van meetinstrumenten zijn: een conditietest, een pijnscore of een vragenlijst over activiteiten uit het dagelijks leven.

Een plan voor de therapie

Na het onderzoek maakt de therapeut samen met jou een plan voor een therapie waarmee jullie de doelstelling kunnen halen.

De behandeling

Om je doel te behalen, is het soms voldoende als je van je therapeut advies en informatie krijgt. Het lukt dan om met instructies van de therapeut de oefeningen zelfstandig uit te voeren. In andere gevallen is begeleiding van de therapeut nodig om het doel te behalen. Hoe vaak en hoe lang deze begeleiding nodig is, verschilt sterk van persoon tot persoon en bepaal je in overleg met je therapeut. Het is belangrijk om hier samen goede afspraken over te maken.

Door de oefeningen word je sterker en verbetert je conditie

Soms doe je ook oefeningen om de stijfheid in de gewrichten tegen te gaan en het evenwicht te verbeteren. De oefeningen zijn zoveel mogelijk gericht op activiteiten uit je dagelijks leven. Het is erg belangrijk dat je de oefeningen ook thuis doet en dat je na afloop van de therapie lichamelijk actief blijft. Zo bereik je het beste resultaat en houd je dit resultaat langer vast.

Wil je meer weten, mail ons of bel (0492537392) even

 

Publicatiedatum: 12-10-2021


« Terug naar het overzicht